Un conte d’en Pep Coll, “L’home que corria més que el sol”, inclòs dins del llibre “L’edat de les pedres” explica la història d’en Quim de l’Aubach, un home valent del desaparegut poble de Malpui, de la Vall de… bé, això és igual. La història d’en Quim és la que ha perdurat. Es tracta d’un home que, de jove, va guanyar fins a sis vegades una cursa molt difícil perquè es tracta de batre’s amb el sol. És a dir, córrer fins al capdamunt de la muntanya que corona el poble prou ràpid com per arribar-hi abans que el sol en decideixi marxar. La cursa, en l’època d’en Quim, es feia a principis de setembre.
La primera edició es va fer el 12 de Juny de 2004, amb més 150 participants PDF LLeidaTur (Ara)

1 er, sermó de la Cuita el Sol, 12 de juny del 2004


Bona tarda, corredors i corredores del sol: Aprofito l’ocasió que m’ofereixen els organitzadors de la cursa per parlar-vos en aquest moment tens de nervis i de concentració. En primer lloc, vull que quedi clar que jo no tinc la culpa que vosaltres avui hagueu de suar la cansalada muntanya amunt. Jo només vaig escriure una història, han sigut uns altres, els amics del Centre Excursionista de Lleida,
els qui han volgut que els personatges de la història es convertissin en persones de carn i músculs com vosaltres.

Amb tot, reconec que la realització és original i suggerent, carregada de simbolisme. Original, ja que imagino que deu ser l’única cursa d’aquesta espècie que es realitza al món. Suggerent i carregada de simbolisme, pel que suposa de desafiament al sol, de lluita contra les forces del mal. No oblideu que vosaltres no sortiu a lluitar contra el sol, sinó contra l’ombra, anunciadora de les tenebres de la nit.
L’important no és arribar el primer, sinó derrotar l’ombra que us perseguirà muntanya amunt. Com més sigueu els que aconseguiu arribar amb sol al cim del Monteixo, més gran serà la nostra victòria contra les tenebres. Penseu, doncs, que aquesta no és una cursa qualsevol, avui, els vostres companys no són rivals sinó companys de victòria.

Bona sort, amazones ! Bona sort, Prometeus ! Rebeu la meua benedicció: en el nom del Pare Sol, del seu fill, el Monteixo, i de l’esperit esportiu del Centre Excursionista de Lleida. Amén

Pep Coll, juny 2004.

Entrevista realitzada a Pep Coll per a la revista Vertex de la FEEC

 

Feliu Izard, membre del Centre Excursionista de Lleida (CEL), i àrbitre internacional de l'International Ski Mountaineering Council (ISMC-UIAA) i un extens currículum alpinístic. Izard va formar part durant el 2006 de l'expedició Lleida al GII, i es el pare de la Cuita, ell i l'escriptor fa temps qe són amics. A en Feliu Izard des del principi ja li agradava la idea del conte i veu en ell l'oportunitat de deixar enrere els ral·lis d'alta muntanya que organitzava el CEL i on cada cop hi participava menys gent.