Torna enrere
De la Central de Camarasa a Alòs de Balaguer per la gorja del Segre

Excursió que ens permetrà conèixer el bell engorjat del riu Segre. El congost està dominat per les muralles de la serra Carbonera, al sud, i la de Castellar, al nord. Iniciarem la travessa al costat de l'aiguabarreig dels rius Segre i la Noguera Pallaresa, al peu de la Central de Camarasa. Seguidament, recorrem el pantà d'Alòs, tot endinsant-nos en la gorja. Finalment, visitarem la vila d'Alós de Balaguer presidida pel seu castell.

Distància 10 Km
Desnivell +310 -310
Senyalització  
Durada 1h 37m (anada)
Dificultat Facil
Veure fotos
Document
Track GPS Garmin
Icones d'informació (posar el cursor damunt)
camí d'anada i retorn Primavera Estiu Tardor Hivern Covertura movil Mal temps Dur planell hi ha fonts? bonics paisatges
SI SI NO SI SI NO SI SI NO SI

S'arriba des de Camarasa prenent la carretera del Doll, C-13, i deixant-la abans del Pont del Pastor o de l'Illa, per seguir el marge del riu per la carretera de la Central (2 km).

Sortim de les immediacions de la Central de Camarasa, s'estaciona el cotxe a la vora de l'antic dispensari de la central

Mapes: Comarcal La noguera

Descripció de l'itinerari
 • 0 h 00' Sortim del pàrking (280 m) que es troba al costat del pont que travessa el riu Segre per anar a la Central. Seguir el vial que voreja la banda esquerra del riu i passa per l'antic dispensari de la central al peu de les parets i esveltes agulles.
 • 0 h 01' Passarel·la metàl·lica de la nova central d'Alòs de Balaguer que seguirem per poder passar i trobar de nou l'antic camí que va quedar sota les aigües del nou pantà.
 • 0 h 02' Cruïlla. Recte, seguirem direcció del Pont Penjat. El camí de la dreta puja al cim de la Serra Carbonera i l'Ermita de Sant Jordi.
 • 0 h 03' Passem el Pont Penjat que creua el riu. Al costat s'hi troba l'Agulla del Pont Penjat. El camí remunta ara el riu pel marge dret. El camí s'enfila pel vessant tot fent revolts entre una pobra vegetació de garriga. Es guanya força alçària per un terreny accidentat pel camí dels Graells de Mauvera.
 • NOTA ÚLTIMA HORA: 01-01-09 : Comentari anviat per Robert " Soc membre del CELL. Us envio la informacio per si voleu actualitzar la
  pagina web o potser empendre alguna accio.
  El passat dia 1 vaig recorrer aquesta ruta. Em va agradar força i potser per tenir-la massa aproo no l'havia considerat interessant. Be,
  el que volia dir es que en l'ascens pel cami dels Graell de Mauvera hi ha hagut una esllavissada de terra for�a important probablement degut a les pluges. A mes a mes, tot i no ser enginyer de camins, sembla que la part contigua a l'esllavissada no es gaire estable i menys si continuen les pluges. 
  El cartell que es diu que hi ha a la bifurcacio cap a Penalta tambe ha caigut i esta a uns 15 m entre la vegetacio. Quan vaig anar cap a Alos no el vaig veure, va ser al tornar.
 • 0 h 20' Bifurcació (324m), cartell. Dreta. El camí de l'esquerra ens portaria a Penalta (693 m). Al fons s'endevina l'engorjat, guanyem una mica més d'alçada i s'aprecien uns camps de conreus abandonats al peu del barranc de Namperes. El paisatge és més majestuós a mesura que ens aproximem a la gorja. L'espectacularitat amb que els contraforts de la serra Carbonera cauen verticalment sobre l'aigua és impressionant.
 • 0 h 55' Passarel·la metàl·lica per superar les llises parets i poder trobar la pista per continuar, l'antic camí se'l van engolir les aigües del Pantà. Ens trobem a la gorja del Segre o estret del Mu, tancat per imponents espadats de calcari a banda i banda que li donen una policromia especial: una barreja de diversos grisos del calcari, un vermellós provinent de les balmes i els forats -producte de l'erosió-, la vegetació verdosa i els blaus de l'aigua i del cel.
 • 1 h 00' Pista. Recte. Continuem pel marge dret del riu -ara per pista- i passem a frec de l'aigua. El paisatge va canviant des de camps abandonats i erms a camps amb frondoses oliveres.
 • 1h 25' Passem per davant de la zona d'esbarjo de l'Espadella, un magnífic escenari natural per fer una aturada, amb taules, font i lloc per fer foc. Continuem per la pista, notis que ara hem canviat del calcari al conglomerat. I ens atansem als afores del poble d' Alòs de Balaguer.
 • 1 h 35' Carretera. A la dreta el pont que porta fins a Rubió i Foradada. Continuem recte per la carretera que passa per sota el poble i ens portarà a l'entrada d'aquest.
 • 1h 37 S'arriba al poble d' Alòs de Balaguer (297 m) que s'escampa esglaonadament entre el castell i el riu. La població conserva alguns racons i placetes antigues.
 • El monument més notable d' Alòs són les ruïnes del castell d'origen andalusí que,  bastit dalt del serraló,  domina la vila. Per arriba-hi prendrem el carrer de l'Església i pujarem a la part alta d' Alòs agafant un carriol que ens portarà en poc més de 10 minuts al Castell.
Excursio a Camarasa 1907 de gent del CEL (Transcripció del text original )
Castell dŽAlos
Pont penjat
on dormir
on menjar
enllaços de interes
 • Ajuntament d´Alos de Balaguer

 

Envia correu a l´autor