Torna enrere
Sant Cap
Noguera Pallaresa (Lleida)
Com arribar

S’hi arriba des de la carretera C-12, poc abans d’arribar al poble de les Avellanes trobem el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes; prenem el trencall que passa per davant del Monestir i continuem per la pista asfaltada (1,6 Km.). Bifurcació: prenem la carretera de la dreta que ve del poble de les Avellanes (400 m.). Bifurcació: prenem la carretera de l’esquerra (700 m.) que ens portarà a l’entrada del poble de Vilanova de la Sal per la carretera LV9046 que ve de Gerb.

Situació
Camí
Coordenada UMT
E 31T 316521 / 46 38386 N
Planell recomanat
  • Comarcal de la Noguera
  • Montsec de l´Editorial Alpina
Història

La historia de l’ermita de Sant Cap es força confusa.
El 1158 els monjos premonstratencs s’instal·laren al mont Malet, a la diòcesi d’Urgell, i al terme de Vilanova de la Sal es fundà el monestir que dugué el nom de Bellpuig el Vell, del qual Joan d’ Organyà, conegut com sant Cap, fou el primer prior. El 1166 començaren les obres de l’actual monestir de Bellpuig de les Avellanes. El 1173 Joan d’ Organyà decidí torna a la solitud del mont Malet, on es lliura a una vida d’oració i penitencia, i on molts pelegrins acudien per la seva fama.

De l’antic edifici premonstratencs no en queda pràcticament res mes que els carreus aprofitats per la construcció de la façana actual de l’ermita trogloditica.
S’hi fan rogatives per demanar pluja.

 

Envia correu a l´autor