Torna enrere
Sant Llorenç de Montgai - Mare de Deu del Castell de Llorenç
Noguera Pallaresa (Lleida)
Com arribar
El poble de Llorenç de Montgai es troba a 8 km de Balaguer seguint la carretera LV-9 047, de Balaguer a Camarasa, al marge dret del Segre. Per a arribar al castell cal prendre un camí de cabres que surt des de l'estació de tren de Llorenç, situada als afores del poble, i que va pujant seguint el pendent de la serra per la banda est fins a arribar a l'ermita de la Mare de Déu del castell de Llorenç.
Situació
La Mare de Deu del Castell de Llorenç es troba en un penya-segat que sobresurt de la serra de Sant Cristòfol, la qual s'aixeca immediatament per sobre i en direcció oest de l'actual poble de Llorenç de Montgai.
Camí
Coordenada UMT
31T 3 20 022E- 46 37 934 N
Planell recomanat
  • Comarcal de la Noguera
Història

No han estat localitzades fins a l'actualitat notícies històriques de la capella de la Mare de Déu del castell de Llorenç; no es pot descartar, però, que aquesta esglé­sia hagués estat durant l'edat mitjana la parròquia del terme del castell de Llorenç, que va dependre de la canònica de Santa Maria de Solsona. Així consta per primera vegada l'any 1151, en la butlla que el papa Eugeni III adreçà a Santa Maria de Solsona confirmant-li les seves possessions. Aquesta subjecció es recull també en l'acta de consagració de Santa Maria de Solsona del 1163 i en una relació d'esglésies de Solsona del final del segle XIII. El capellà de Llorenç és esmentat, així mateix, en la dècima de la diòcesi d'Urgell del 1391.

L'actual església parroquial de Llorenç, dedicada a Sant Llorenç, es troba dins el poble, a la riba dreta del Segre. Desconeixem si les notícies històriques sobre l'església de Llorenç fan referència a aquest temple, en l'actualitat d'estil barroc, segurament el successor d'un de més antic.

Es tracta d'un temple d'una sola nau de planta rectangular molt allargada, capçada a llevant per un absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó al tram de llevant, i lleugerament apuntada fins al mur de ponent. La volta és reforçada per dos arcs torals que descansen sobre pilastres i que divideixen el tram de la nau en dos espais idèntics. L'arrencada de la volta és definida per una motllura trapezoïdal bisellada que a les pilastres és doble, a manera d'àbac.

La nau és dividida en dos parts, separades per dos graons que formen l'accés al presbiteri, definit, en aquest edifici, per la zona de l'absis més un tram de la nau on s'han obert dues capelles, la septentrional, contemporània a la construcció romànica amb arc de mig punt adovellat, i la meridional, més tardana, amb arc apuntat també adovellat que ocupa tota l'amplada d'aquest espai.

La porta d'accés s'obre al mur de ponent, desplaçada de l'eix central cap al sud i resolta amb arc de mig punt adovellat. De les tres finestres conservades, dues són de doble esqueixada: una a l'absis amb arc de mig punt adovellat, una altra al mur sud amb arc de mig punt tallat en una pedra rectangular, i una tercera fi­nestra, situada en el mur de ponent, lleugerament desplaçada de l'eix central, geminada amb una columna amb base, fust octogo­nal i capitell esculturat, que sembla haver estat re aprofitada d'una altra construcció. És d'esqueixada recta amb arc de mig punt adovellat amb motllura complexa a l'aresta, formada per una combinació de dos bossells i un cavet, que es reprodueix als muntants.

Tot el perímetre exterior del temple presenta cornisa superior motllurada, amb combinació de bossell i cavet, que a la façana principal marca de manera irregular la coberta de dues aigües.

A la coberta de la cara meridional hi ha un campanar d'espadanya de doble obertura amb arcs de mig punt i teulada plana.

L'església de Santa Maria del castell de Llorenç s'adiu perfectament a les solucions arquitectòniques del final del segle XII i la primera meitat del XIII, amb reformes més tardanes que podrien estar representades per la capella meridional i les motllures exteriors tant de la cornisa com de la finestra principal

Interior de l´esglesia
Sepulcre, encastat a la paret meridional de l´esglesia
mènsula amb cap d´home barbat

Enciclopedia Catalunya Románica

Envia correu a l´autor