Torna enrere
ELS LLACS DE MANYANET

Bona part de la caminada fins als estanys de Manyanet transcorre entre prats alpins, tot i que prop del poble i al voltant del riu hi ha un extens i valuós bosc caducifoli on es poden trobar roures, trèmols,avellaners, freixes, noguers, salzes, cirerers i oms.

A la zona també es poden veure els grans estols de voltors, i alguna parella d’àguila daurada o trencalòs, tot i que el més abundant és el xoriguer. Pel que fa als mamífers s’hi pot trobar l’ermini i més avall el porc senglar, l’esquirol, la fagina, la mustela i el teixó.

Distància
19 Km
Desnivell
+-900 m
Senyalització
pista-cami
Durada
5:45h
Dificultat
mitja (fort desnivell)
Veure fotos
Document PDF
Track GPS Garmin
Icones d'informació (posar el cursor damunt)
camí d'anada i retorn Primavera Estiu Tardor Hivern Covertura movil Mal temps Dur planell hi ha fonts? bonics paisatges
SI SI SI SI NO NO NO SI SI SI

Des de la Pobla de Segur cal agafar la carretera N-260 cap al Pont de Suert. Passat Senterada i Sarroca de Bellera es troba la cruïlla a la dreta cap a Xerrallo, les Esglésies, Avellanos i Manyanet. Un cop a les Esglésies es continua cap a la Mola d’Amunt i allà es pren la pista de l’esquerra que és la que duu a Manyanet.

Mapes: Comarcal Pallars Jussa

Descripció de l'itinerari

L’estany de Manyanet, situat a 2.450 metres d’alçada, està en un ambient propi de l’alta muntanya dominat per grans extensions de prats molt valorades per la ramaderia que els ha aprofitat com a zones de pastura per a ovelles, vaques i eqües durant l’estiu. Aquests pratsalpins romanen coberts de neu tots els mesos d’hivern però ambl’arribada de la calor i el desglaç, ja ben entrada la primavera i a principis d’estiu, s’omplen de colors i vida amb milers de flors comles orquídies, la genciana, la tora o el panical blau.

Per aquí hi pastura molt sovint l’isard, que no és estrany de veure enpetits grups al voltant de l’estany o bé enfilant-se per les tarteres i els pedregams dels cims que tanquen el circ de la vall. La població d’isards va tenir un moment crític a Catalunya al voltants dels anys 60 quan va recular fins a poc més de 200 exemplars, però gràcies ala seva protecció directa i a la del seu hàbitat avui dia està totalment recuperat amb prop de 10.000 exemplars.

Es poden veure femelles i animals joves ja que els adults viuen sols excepte els mesos d’octubre i novembre que corresponen a l’època de zel. Quan estan tots junts és difícil diferenciar mascles i femelles ja que amb dós tenen banyes a diferència d’altres espècies. Els cabrits neixen a finals de primavera,just quan l’herba dels prats creix amb més força.

 • Inici de l’itinerari. Manyanet (1.550 m) La pista que puja fins als llacs de Manyanet comença al mateix poble de Manyanet, però només els primers 3 quilòmetres són oberts al trànsit rodat. L’itinerari a peu es pot començar, doncs, tant al poble com en el punt on hi ha instal·lada la cadena a la pista.Des de la part alta de Manyanet cal agafar la pista que enfila amunt travessant un bosc i resseguint el marge dret del riu. Més amunt la pista creua una zona de pastures on transcorre més planera. Després de perdre una mica d’alçada i creuar tres barrancs s’arriba al punt on la pista queda tallada per una cadena.
 • 2,8 km - 45 min - Cadena (1.650 m) Es continua per la pista que a partird’aquí s’enfila en fort pendent i fent ziga-zagues fins a la capçalera de la vall.
 • 4,7 km - 1 h 45 min - Capçalera de la vall (2.000 m) La vall s’obre i la pista es fa més planera mentre va voltant la capçalera
 • 6,1 km - 2 h 10 min - Barranc Gros, cruïlla senyalitzada (2.100 m) A partir d’aquí l’itinerari fa una volta per la capçalera de la vall que acabaràen aquesta mateixa cruïlla. Es continua per la pista que es decanta a l’esquerrai s’enfila serpentejant fins a la coma dels Estanyets.
 • 7,4 km - 2 h 30 min - Coma dels Estanyets, cruïlla senyalitzada (2.240m) Per arribar als estanys de Manyanet cal continuar amunt per la pistaque hi porta directament
 • 9 km - 3 h 15 min - Estanys de Manyanet (2.450 m) El primer estany quees troba és molt petit però si es continua pujant cap a la dreta se’n troba un altre de més gran. Des dels estanys cal tornar enrere pel mateix camí fins a la coma dels Estanyets on es troba el camí cap a la Bassa.
 • 10,6 km - 3 h 45 min - Cruïlla de la Bassa (2.240 m) Des d’aquest punt es pot continuar baixant pel mateix camí que s’ha fet a l’anada o fer una petita volta passant per davant la Bassa. Si es tria la darrera opció es deixa la pista i es continua cap a l’esquerra en direcció est tot vorejant el turó per un dels molts carrerons de bestiar que hi ha
 • 11,1 km - 3 h 55 min - La Bassa (2.286 m) Es passa de llarg la Bassa,una zona de mulleres que a principis d’estiu encara manté aigua, i essegueix vorejant el turó en la mateixa direcció passant per una segona zona de mulleres. A partir d‘aquí a l’arribar al segon barranc es canviade direcció per continuar a la dreta de baixada. A pocs metres ja es troba el barranc del cap de Llevata.
 • 12 km - 4 h 05 min - Barranc del cap de Llevata (2.266 m) Es segueix el curs del riu (direcció sud-oest SW) sempre avall fins arribar al barranc Gros, just a la cruïlla per on ja s’ha passat anteriorment.
 • 13 km - 4 h 15 min - Barranc Gros (2.100 m) Des d’aquí la tornada es fa per la pista, seguint el mateix recorregut que a l’anada però en sentit invers.
 • 19 km - 5 h 45 min - Manyanet (1.550 m) Final de l’itinerari.

 

 • Altres possibilitats per allargar o escurçar la caminada: Tant des de l’estany de Manyanet com des del barranc del cap de Llevata es pot pujar a la carena que encercla la vall i ascendir al port de Cabeçades i al pic de Filià respectivament. Aquesta part de l’itinerari és d’alta muntanya i per tant no hi ha camins ben traçats.
on dormir
 • Hotel Rural Mas Vinyals - Sarroca de Bellera - Telef. 973-252361
 • Casa Casat - Sarroca de Bellera - Telef. 973-661770
on menjar
 • Mas Vinyals - Sarroca de Bellera - Telef. 973-252361
enllaços de interes

 

Envia correu a l´autor