Torna enrere

De la presa de Camarasa a la Cova del Tabac

Aquest camí és el que va a l'Estació de Vilanova de la Sal i al poble de Santa Linya. Prendrem el trencall que ens permetrà conèixer el cingle superior del Mont-roig i visitar la cova del Tabac, cavitat coneguda des de temps immemorials i abric de l'home prehistòric (jaciments de l'Edat de Bronze i pintures rupestres esquemàtiques).

Distància
2,1 Km
Desnivell
+300
Senyalització
Cartells Consell Comarcal
Durada
1h50 m
Dificultat
Facil
Veure fotos
Document
Icones d'informació (posar el cursor damunt)
camí d'anada i retorn Primavera Estiu Tardor Hivern Covertura movil Mal temps Dur planell hi ha fonts? bonics paisatges
SI SI NO SI SI NO SI SI NO SI

Sortim de la presa de Camarasa, s'estaciona el cotxe a la vora de la carretera passat el túnel després de la resclosa (300 m.).

S'hi arriba des de Camarasa per la carretera del Doll C-13

Mapes: Comarcal Noguera Pallaresa i Montsec de l'Alpina

Descripció de l'itinerari
  • 0 h 00' Central de Camarasa (300 m). Prenem la passarel·la suspesa damunt l'aigua a la dreta hidrogràfica del Pantà de Camarasa; es passa per davant de la caseta del guarda que es troba en un estat lamentable, i es va resseguint l'ample camí voltat de restes de construccions de l'època de la construcció de la Presa.

  • 0 h 06' Deixem el camí planer per enfilar-nos i guanyar alçada.

  • 0h 15' Cruïlla, (405 m) cartell. Esquerra, continuarem direcció a la Cova del Tabac. El camí que segueix recte ens portaria a l'estació de Vilanova de la Sal. El camí continua guanyant alçada en direcció al llom de la carena i trobarem les restes de diferents bordes.

  • Es puja fins assolir el llom de la muntanya, ens trobem al peu del cingle superior del Mont-roig i a pocs metres del camí trobem un enorme pou de pedra que en altres temps podria servir per acumular aigua.

  • Uns metres més al davant trobem una ampla esplanada amb restes d'una antiga borda, el camí passa a mitja alçària de la feixa entre els sigles. La vegetació és pobra però en alguns indrets podrem trobar fòssils. Les vistes sobre la vall del Segre i el poble de Camarasa i als cingles de la serra Carbonera són impressionants. El camí deixa de planar per apropar-se a la paret.

  • 0h 45'Cruilla. Dreta. Al peu d'uns esgraons de pedra. El camí recte que ressegueix la base de les parets ens atansaria al camí que puja del coll d'Orenga a la casa forestal que es troba al pletiu de l'extrem. Pugem els esgraons de pedra per prendre una altra feixa on el camí és força aeri i penjat; passem per davant de l'entrada de l'avenc del Tabac i deixem a la dreta una petita cova. Finalment després d'una petita grimpada ens trobem al peu de la boca de la Cova del Tabac.

  • 0h 50' Cova del Tabac (600 mts.) La boca, triangular, de grans dimensions, és visible des de lluny. Magnífiques vistes a la vall del Segre, al poble de Camarasa i als cingles de la Serra Carbonera.

  • Excursio a Camarasa i a la Cova del Tabac 1907 de gent del CEL (Transcripció del text original )
La cova vista desde el Pont del  Pastor
Vistes desde la cova
Entrada a la cova

La cova

on dormir
on menjar
enllaços de interes
  • Ajuntament d´Alos de Balaguer

 

Envia correu a l´autor