Torna enrere

De la passarel·la a Ager al llogaret de Rúbies

Segurament, molts de nosaltres vam començar la nostra vida excursionista per aquesta ruta. Ara amb els anys ha restat molt malbé i amb algun indret ben dubtós.

El día 11-11-07 i amb motiu del XIII Cami de Muntanya del CEL, s'ha tornat a senyalitzar i s'ha esbrossat.

Distància 7,5 Km (sol anada)
Desnivell +- 800 m
Senyalització marques GR
Durada 2h:30m
Dificultat Fàcil
Veure fotos
Document PDF
Track GPS Garmin
Icones d'informació (posar el cursor damunt)
camí d'anada i retorn Primavera Estiu Tardor Hivern Covertura movil Mal temps Dur planell hi ha fonts? bonics paisatges
SI SI NO SI SI SI SI SI NO SI

Des de Balaguer per la C-13 carretera del Doll

Mapes: Comarcal La Noguera y Alpina Montsec

Descripció de l'itinerari
 • En la cruïlla de carreteres (340 m) prenem el camí carreter que se'n va per la dreta, a llevant. Pal indicador del GR-1. El camí ancestral, que sortia de la carretera un xic més amunt i passava per la font Vella, s'ha perdut totalment.

 • La pista guanya alçària, traçant marrades.

 • 28 min Masia Ginesta (550 m). Enrunada. Una sendera ens permet fer drecera passant pel costat de l'antiga font, ara seca.

 • Anem entre antics camps, erms, amb velles oliveres.

 • 33 min Trencall a l'esquerra, deixem la pista a la dreta que puja fins a cal Macià, també abandonada. El nostre camí puja cap al cingle inferior del Montsec que ens domina.

 • Al peu del penya-segat anem en diagonal, revoltant les raconades que forma la muntanya, alternant les pujades amb els trams planers. El matollar s'entesta en barrar-nos el pas. Alguna vella marca blanca i vermella ens ajuda a seguir la direcció correcta. Es revolta el contrafort de la muntanya, i es puja per l'altre costat, a les envistes dels enderrocs de l'antiga pedrera.

 • 1 h. 30 min Pedrera de Meià (960 m). Hi destaquen velles construccions, avui enderrocades, procedents de quan la pedrera estava en explotació. Hi ha un gran pedruscall, tartera artificial de color gris clar i visibles des de lluny, procedent de l'explotació de roques calcàries litogràfiques. L'extracció fou aturada a principis del segle passat. Però constitueix un jaciment de fòssils del Cretaci inferior molt important ja que entre les làmines de la roca s'hi ha trobat empremtes de vegetals i, més rarament, de peixos, insectes i batracis. En sortir de la pedrera deixem un camí carreter, a la dreta, que davalla de la collada de Rúbies i pel qual retornarem en acabar l'excursió.

 • Gaudim d'una magnifica vista panoràmica sobre el congost de Terradets.

 • 1 h. 45 min Clariana en el bosc que ens permet veure, a l'esquerra, els Picons, monòlits de calcari gris. Es travessa l'ombrívol barranc de la Cova del Cristall.

 • 1 h. 51 min Barranc de Rúbies. Trobem el sender que puja de la font de les Bagasses en la carretera al peu de la paret de Terradets. Sortim a una pista. En un proper revolt, la deixem per remuntar pel marge esquerra del barranc. Cal posar cura a les marques de GR. i les fites.

 • 2 h. 08 min Sortim a un camí carreter. Anem per l'esquerra i sortim als camps abandonats del poble de Rúbies que ja entreveiem damunt nostre.

 • Prenem l'antic camí d'accés al poble, entre marges, encara que hi ha indrets envaïts per les gavarreres que ens obliguen a sortir als camps.

 • 2 h. 17 min Creuem una pista i seguim amunt.

 • 2 h. 30 min Llogarret de Rubies (1.141 m). Abandonat des de fa anys, poc a poc les seves cases van ensorrant-se. En la part alta del poble hi destaca una senzilla esglesiola romànica. Una mica més a llevant hi ha la font de Rúbies que ens ajuda a localitzar uns altius xops.

on dormir
 • HOSTAL RESTAURANT EL DOLL - La Baronia de Sant Oïsme - Telèfon: 973 455 095
on menjar
enllaços de interes
Envia correu a l´autor