Torna enrere
ASCENCIÓ A LA SERRA D'ENSIJA

La serra d'Ensija és una destacada mola sobre el nucli de Gósol però la presència del massís del Pedraforca i el Cadí , al nord, i els Rasos de Peguera, al sud, li resta bastant protagonisme. Però , no és una muntanya a menystenir per­què ens ofereix belles excursions sense gaire complexitat. Des del Centre Excursionista de Lleida us proposem una sortida força ben senyalitzada com itinerari de petit recorregut amb marques blanques i grogues i nombroses fites, Malgrat el desnivell inicial, és una ruta familiar. Enla part alta trobem el refugi lliure Delgado Ubeda que constitueix un bon atractiu pel recorregut.

Distància 12 Km
Desnivell +680 / -680 m
Senyalització Marques grogues i blanques
Durada 3h 00 m
Dificultat mitja
Veure fotos
Document PDF
Track GPS Garmin
Icones d'informació (posar el cursor damunt)
camí d'anada i retorn Primavera Estiu Tardor Hivern Covertura movil Mal temps Dur planell hi ha fonts? bonics paisatges
SI SI SI SI SI SI SI SI SI SI

Podem també arribar a Gósol venint des de: St Llorenç de Morunys(per La Coma i La Pedra), a través del Port del Compte(venint de Solsona) i venint de la Seu d'Urgell.

Mapes: Rasos de Peguera de l'Editorial Alpina.

ACCÉS

 • La sortida és desde Gósol - l'únic poble de la demarcació de Lleida que es troba en la comarca del Bergada, i prenem la carretera B400 cap a la localitat de Saldes i l´eix del Llobregat
 • 6 km: Coll de la Trapa. Uns metres més enllà prenem la carretera a Vallcebre direcció cap a llevant.
 • 10,3 km: Instal·lacions de Pleta Palomera on a l'estiu hi ha un parc d'aventura i a l'hivern funciona com camp de neu.
 • 11,3 km: Aparcament Font Freda (1.710 metres).

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI

 • Un cartell ens indica l'inici del recorregut cap al nord. Uns 50 metres més amunt trobem la font Freda on podem proveir-nos d'aigua. Hi ha taules amb bancs i fogons.
 • El sender gira a la dreta endinsant-se en una atapeïda pineda amb boixos. Anem a cercar la barrancada del torrent de la Font d'Ensija per la que ens enfilarem amunt. La pujada és força dreta. Hi ha molts corriols que adrecen camí però és millor traçar les marrades guanyant poc a poc metres al fort desnivell. Anem per un terreny de roca conglomerada amb nom­brosos còdols arrodonits.
 • En els mesos d'estiu, podem trobar gran quantitat de tora blava, amb una flor blava molt vistosa, però al mateix temps una de les plantes més verinoses de la flora catala­na. Només el contacte pot arribar a dur-nos algun problema. Els antics arquers untaven les fletxes amb el producte tòxic amb el conven­ciment que si ferien els enemics acabarien morint enverinats.
 • Anem girant a l'esquerra abandonant el barranc principal i l'agafem un de secundari. Aleshores superem els anomenats Planellers. A mesura que ascendim, deixem enrere el bosc i s'imposa el prat de muntanya sen­tint-nos ullpresos per una bella panoràmica sobre l'omnipresent massís de Pedraforca i el Moixeró .
 • 55 min. Rasos d'Ensija (2.154 metres). Entrem en un immens pradell que abasta tota la nostra visió . El terra és format per roques calcàries, recobertes en molts indrets per her­bei formant grans dolines. Fàcilment trobarem ramats que peixen plàci­dament. En aquests topants hem de tenir present que el sender revolta a la dreta. Les indicacions no són massa evidents. La vallada continua recta cap al pla de les Tores i la Creu de Ferro que deixarem a la nostra esquerra (est).
 • 1 h 03 min. Petita collada (2.183 metres) al costat del Cap de la canal Llisa. En front ja veiem el xiroi refugi Delgado Ubeda. Fou president de la Federaci ó Espanyola de Muntanya i destaca, entre altres aspectes, pel seu esforç en bastir refugis.
 • 1 h 10 min. Refugi Delgado Úbeda o d' Ensija (2.155 metres) construït en mig d'una extensa prada. En les temporades de més afluència excursionista podem trobar un guarda que ens oferirà els serveis propis d'aquestes instal·lacions i ens informar à sobre els dubtes que tinguem.
 • Sempre hi ha una part de les dependències que resten obertes per a ús dels excursionis­tes quan no hi ha el guarda. Per a més infor­mació cal consultar a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) al telèfon 93 412 07 77.
 • A la vora hi ha una cabalosa font.
 • Continuem l'ascensió cap a ponent fins assolir un petit coll (2.231 metres) al peu del cimal més destacat.
 • 1 h 35 min. Vèrtex de la Gallina Pelada (2.321 metres) o Cap de Llitzet que constitueixen el tossal més enlairat de la serra d'Ensija.
 • La tornada la farem pel mateix camí . Encara que si teniu un xic d'afany d'aventura podeu descendir cap a la carena que davalla cap al nord, és molt dreta i amb alguna dificultat. També tro­barem algunes senyals de pintura que ens orientaran al llarg del recorregut.
 • Sortirem a la pista cap al coll del Portet que seguirem a la dreta per sortir prop de la font Freda on hem iniciat el recorregut.
 • Igualment, si l'excursi ó us ha semblat un xic curta per les vostres forces podeu retornar al refugi Delgado Ubeda i enfilar-vos cap a la Creu de Ferro, l'altre cim destacat de la serra, a mitja hora més de marxa d'anada.
Refugi Delgado Úbeda (2060 m).
Cim del Cap de Llitzet (o de la Gallina Pelada, 2320 m).
on dormir
 • Hostal Cal Franciscó - Gosol- Tel. 973 370 075
on menjar
 • Cal Triuet- Gosol - Telef. 973-370032
enllaços de interes

 

Envia correu a l´autor