Torna enrere
Ager - Castell d'Ager.
Noguera Pallaresa (Lleida)
Com arribar
Carretera L-904 i C-147 (línia autocars) fins a Ager
Estació de ferrocarril (a 12 km) estacio de Ager, linea a Pobla
Situació
El castell d'Àger està situada al mig del poble y aquesta villa forma part de la zona pre-pirinenca al nord de la comarca de la Noguera. Àger està limitat, com si d'una fortificació natural es tractés, al nord per la serra del Montsec, al sud per la Serra de Montclús i, a est i oest, pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana respectivament.
Camí
Es pot arribar amb el cotxe
Coordenada UMT x=314562m y=4652512m
Planell recomanat
  • Comarcal de la Noguera
  • Montsec de l´Editorial Alpina
Història

Conjunt monumental de St. Pere: Col.legiata i castell. Recinte fortificat d'estil romànic/neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost al segle XI en el context de la reconquesta de la Vall d'Àger i entorn al quals sorgí la vila.

S'aixecà sobre les ruïnes de l'antic castell romà i posteriorment àrab. Entre el 1034 i 1047 es construí el castell-palau i la insigne església de la Col.legiata que es confià a una comunitat de canonges. Al segle XIV es començà el claustre , promotor del qual fou el comte Pere d'Urgell, que es finalitzarà al segle XV.

De l´antic esplendor de St. Pere queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i els Estats Units.

Absis de la col-legiata dedicada a sant Pere, situada sobre la vila d'Àger (Noguera), dins les muralles del castell, al costat del palau dels vescomtes.- 1920 Creador:Salvany i Blanch, Josep
Claustre de l' església de Sant Pere d' Àger - 1920 Creador:Salvany i Blanch, Josep
Escacs de critall de roca  Mozarab final segle IX Museu Diocesa de Lleida Diocesa
Rei i reina del Escacs de critall de roca  Mozarab final segle IX Museu Diocesa de Lleida Diocesa
Vista de Sant Pere d' Àger - 1920 Creador:Salvany i Blanch, Josep
Escacs de critall de roca Mozarab tobat al Castell

 

Envia correu a l´autor