Torna enrere
Conjunt Castell de Gósol - Gósol
Bergueda (Lleida)
Com arribar
S`hi pot arribat per la carretera B-400 que parteix del Collet, al quilòmetre 112,9 de la carretera comarcal d'Abrera a Bellver de Cerdanya(eix del Llobregat: antiga C-1411 i actualment C-16/E-9).
Podem també arribar a Gósol venint des de: St Llorenç de Morunys(per La Coma i La Pedra), a través del Port del Compte(venint de Solsona) i venint de la Seu d'Urgell. Per aquestes tres  rutes passarem pels pobles de Tuixén i Josa de Cadí.
Situació

L'antic poble emmurallat de Gósol, conegut pel nom del Castell, està situat dalt d'un turó anomenat Tossal. Cal puja per el carrer Canal

Camí
Coordenada UMT
31T 3 89 579E- 46 76 831N
Planell recomanat
  • Comarcal Bergueda
Història

El Castell de Gósol és del segle XI i hi passa la ruta del camí dels bons homes ( GR -107). Inclou dins del seu recinte les restes d'un nucli de població, que es coneix com a Vila Vella, abandonat en favor del poble nou al peu del turó.

El castell ja existia al segle XI segons consta en un document datat entre 1.068 i 1.095.Un personatje anomenat Galceran presta homenatje de fidelitat al Comte de la Cerdanyapels castells de Pinós, l´Espa. Gósol, Saldes, Querforadat i Valmanya., mes andavant entre els anys 1109 i 1117, el mateix Galceran expresa el sagrament al comte Cerdá Bernat pels mateixos castells i el repeteix quan el comtad de la Cerdanya s´integra al de Barcelona, al comte Ramón Berenguer III.


L'església parroquial es troba situada en el punt més elevat del recinte fortificat, l'any 1992 es va restaurar per assegurar-ne la seva conservació, l'element més destacat de l'església és la torre de planta gairebé quadrada, a l'interior de la qual hi ha una escala, que permet pujar fins a la part superior de la torre.
D'aquesta església procedeix la talla de fusta datada de mitjans del s. XII que actualment es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Però a l'església de Gósol s'hi troba una reproducció.

talla de fusta datada de mitjans del s. XII

 

Envia correu a l´autor