Torna enrere
Creus de Terme - SEGRIA
LLEIDA

De data desconeguda (> 70 anys)

Creu de Sant Antoni, Fotografia de l'any 1917 - Salvany i Blanch, Josep, 1866-1929
Com arribar
Lleida capital
Situació
Cruilla Av/ de Balmes - C/ de Vallcalent
Coordenada UMT  
Historia

Més de cinquanta anys fa que la Creu dels Erals s'aixecava a la Plaça de Catalunya, al bell mig de la calçada que menava cap al Camí de la Mariola i cap a l'escorxador, davant mateix de l'asil de les Germanetes dels Pobres, i que ara el solar l'ocupen una d'aquestes entitats financeres, tan profusament escampades precisament en llocs que, en un temps passat, foren racons típics de la ciutat.

Observi's en la imatge fotogràfica, darrera de la peana que els obrers estan descalçant, l'orinari de formes semblants als que avui en dia encara existeixen a la ciutat de París (junt amb altres de moderníssims models, en els que sols pots entrar-hi mitjançant l'abonament de la corresponent tarifa), de forma octogonal, per al servei del públic, quan no s'acostumava entrar, com ara, als bars per a solucionar les funcions fisiològiques.

Resta en peu, venturosament encara, la capella del Sagrat Cor, el que vol dir que, no tot s'ha en derrocat i encara es conserva quelcom d'un temps més o menys passat, Això ens tranquilitza.

Avui la Plaça Catalunya, o Avinguda Catalunya, com hi ha qui l'escriu així en textos i anuncis, s'ha transformat totalment en un centre neuràlgic de circulació, tant vianant com motoritzada, malgrat que s'hagi variat la que en un temps se'n deia "carretera reial" (llegeixi's Nacional II), el desmesurat increment del parc automobilístic i també l'engrandiment urbanístic de la zona Mariola-Gardeny, han transformat aquest sector en un monumental encreuament de vies importants i denses.

La Creu que hi havia al cim i la columna, foren traslladades a uns metres més enllà en direcció al Passeig de Boters (Rbla. d'Aragó), on hi romandria durant bastants anys, per a, més tard, rejovenida i plena d'escuts, ubicarla a l'encreuament del Carrer Vallcalent amb Balmes, on hom pot compararla, si bé en un estat diguemne, perfectament híbrid.

Esperem que algun dia, quan s'urbanitzi definitivament el seu actual emplaçament, el que queda, sigui traslladat al lloc exacte i pre­ cís que necessiti assenyalar, i pel que fou tallada per uns anònims picapedrers.

Claxon Nº 41 Setmana del 16 al 22 de setembre de 1985

Creu de Sant Antoni o dels Tres Tombs (escultura) (Foto 2007, Josep Sierra i Maribel Tortosa) **Autora del monument: Marià Gomà Pujades, data instal·lacio 1945.

Envia correu a l´autor