Torna enrere

DE VILANOVA DE MEIÀ AL COLL DE MEIÀ, ALS DÒLMENS DE LA LLUELLA DE LLOP I AL SANTUARI DEL PUIG DE MEIÀ

El Montsec de Meià té nombrosos restes megalítics. La majoria estan molt mal conservats. En aquesta excursió, no massa llarga, ens ofereix la possibilitat de pujar a la Graonada mitjana per l'antiga cabanera i visitar els dos dòlmens millors conservats de la zona. En re-tornar hi passem pel Santuari del Puig de Meià que ens ofereix una visió espectacular sobre la i Conca de Meià.

Distància
12,5 Km
Desnivell
+- 450 m
Senyalització
Senyalitzat
Durada
3h:15 m
Dificultat
Facil
Veure fotos
Track GPS
Icones d'informació (posar el cursor damunt)
camí d'anada i retorn Primavera Estiu Tardor Hivern Covertura movil Mal temps Dur planell hi ha fonts? bonics paisatges
SI SI NO SI SI NO SI SI NO SI

A Artesa de Segre prenem la carretera a Tremp L-512. En el quilòmetre 4 agafem un trencall a l'esquerra cap a Vilanova de Meià per la L-9132. Passem per la vora del poble de l'Alentorn. Deixem bells llogarrets disseminats pels costats de la carretera. 16 km Entrem a la vila monumental de Vilanova de Meià (630 m). Vila arrecerada al peu del Puig, de carrers costeruts amb porxades i arcs; antigament, el poble era dalt del Puig, però aterrat l'any 1395 pel comte de Foix, fou reconstruït al lloc actual. Té a la part alta l'església parroquial de Sant Salvador (segles XII i XIII de planta romànica). Vilanova és la capital de La Conca de Meià (que els seus habitants anomenen La Coma de Meià), i conserva antigues tradicions, sobresortiní la Fira de la Perdiu, que es celebra el segon diumenge de novembre.

Mapes: Comarcal Noguera Pallaresa i Montsec de l'Alpina

Descripció de l'itinerari
  • Ens enfilem pels carrerons costeruts i les porxades de la vila.
  • 4 min Arribem a l'església de Sant Salvador situada en el cimal de la localitat. Té un alterés campanar d'espadanya de dos nivells. Darrera hi ha les restes del castell.
  • Marxar de Vilanova per la part alta, del costat de l'església on hi ha la portalada gòtica, per seguir el cami vell que comença encimentat i puja al NW en direcció a la serreta; es deixen diferents camins planers i, més amunt, es passa al peu de la cova dels Espardanyers (petita balma) i de les Ulleres (forats arrodonits al peu dei cingle, on la gent pujava a prendre el sol a l'hivern, quan al poble hi havia la boira plana).
  • Segueix la forta pujada fent giragonses. Pel camí anem trobant pintades de fletxes vermelles que ens ajuden a seguir la direcció correcta encara que el camí és prou evident. Fa uns anys encara es podia contemplar algun tram empedrat de l'antic camí però sembla que el pas reiterat de motos l'han malmès.
  • Ens encarem cap a un marcat coll que s'obre a l'esquerra del santuari dei Puig que veiem en tot moment.
  • 40 min Coll de Meià (880 m). Enfront tenim una granja - força antiestètica - però el teló de fons és l'impressionant cingle de Roca Alta. A la dreta hi ha el santuari on pujarem en concloure el circuit. Ara ens dirigírem a l'esquerra (ponent) per passar a tocar de la Planta del Perla on distingim una gran pleta.
  • 48 min Sortim a una ampla llomada carenera entre els barrancs d'Escalliasos o del Montsec i el rierol Merler. Una mica més amunt hi ha una bifurcació de camins. Els dos recorren el contrafort però agafem el de la dreta.
  • 1 h 10 min Unes fites ens indiquen el primer dolmen de la Lluella del Llop situat a l'esquerra del camí. En una petita rasa elevada hi ha les restes d'un enterrament megalític enderrocat. La coberta està trencada a trossos i escampada per dintre i per fora de les lloses dretes que formaren el recinte, el qual és de forma trapeziaf, de poc més de dos metres de llargada, Seguir encara el camí per la carena entre alzinar. A mà dreta (N) es veu la gran cinglera de la Roca Alta. Localització UTM: 31T 3 34 685E 46 52 959Nalt1030rn
  • Retornem al camí.
  • 1 h 13 min La Liuella del Llop, dolmen a l'esquerra del camí, mig amagat per l'alzinar. La seva coberta, de color gris clar, és inclinada per haver-se ensorrat la llosa que la suportava en un costat: la cambra sepulcral es troba totalment destruïda. El nom de Lluella del Llop sembla haver-se-li donat per la seva forma; efectivament una "lluella" o "llosella" és un parant fet amb una pedra o llosa, suportada en un costat per un branquilló en equilibri inestable. L'ocell o animaló que toca la branqueta provoca la caiguda de la llosa i es caçat.
  • Possiblement l'aspecte de la coberta inclinada del dolmen, per la semblança amb el parany, li va donar el nom. Localització UTM: 31T 3 34 499E 46 53 115Nalt1036m
  • Des d'aquí podern creuar el barranc i dirigir-nos directament sense camí cap a Cal Nari que tenim al nord (8 min) però preferim seguir el camí ramader cap al nord-oest. Al fons tenim uns pollancres que ens senyalitzen la font de Zitó cap als que ens dirigim.
  • 1 h 22 min Barranc del rierol Merier. Només creuar-lo prenem un senderó que en dues marrades ens permet sortir a uns camps inferiors de la font.
  • 1 h 28 min Pista principal que recorre la graonada mitjana del Montsec que mena al llogarret abandonat de Rúbies. La seguim per la dreta.
  • 1 h 39 min Passem pel costat de cal Nari que deixem a l'esquerra. Va ser el darrer maset habitat de la part alta del Montsec.
  • 1 h 49 min Mas restaurat a l'esquerra del camí carreter. Si volguéssim des d'aquí podríem escurça l'excursió seguint el barranc del rierol Merier però aniríem sense camí trescant per un terreny esquerp i amb força brolla.
  • 2 h 06 min Després d'un senyal de cotó de caça a la dreta surt un senderó que ens permet fer una bona drecera. Sortim a un revolt de la pista i podem fer un nou tall. Seguim la pista per la dreta.
  • 2 h 11 min Per la dreta descendeix un corriol que ens permet descendir a la fondalada evitant el tomb que traça la pista. Voregem un camp.
  • 2 h 18 min Fondal del barranc. Per l'altre costat puja un viarany que revolta els conreus. Sota la granja del coll de Meià veiem uns xops, en l'altre vessant, que ens indiquen la ubicació de la font de Meià.
  • 2 h 26 min Coll de Meià. Rètol senyalitzant la pujada a l'ermita per la pista. Uns metres més enllà surt per la dreta l'antic camí que prenem. Fem un parell de marrades i passem a frec d'una gran casa enrunada. Un xic més amunt sortim a l'altiplà on hi ha el santuari.
  • 2 h 34 min Cap del tossal (930 m) i santuari de la Mare de Déu del Puig, amb una magnífica vista sobre la conca i devers la cinglera del Montsec del puig del Camí Ramader a la Roca dels Arcs.
  • El santuari del Puig és el temple més antic que es conserva al Montsec. L'església és romànica, de planta rectangular i amb un absis cilindric. Aquesta església data del segle XI, si bé es probable que fos construïda amb elements anteriors. Recentment ha estat acuradament restaurada.
  • Té una font i un petit allotjament tancat. A l'extrem llevantí del turó, dominant l'entrada a Pengorjat del Pas Nou, uns panys de muraila i el basament d'una torre cilíndrica és tot ei que resta del castell de Meià (castrum madiani que els àrabs nomenaren madianish, origen probable del nom de la Conca). Aquest castell, del qual consta l'existència en temps tan reculat com l'any 808, fou important quan la Reconquesta: aterrat l'any 1395 pel comte de Foix, ja no es reedificà de nou.
  • Retornem per la pista al coll de Meià.
  • 2 h 44 min Prenem el camí per on hem ascendit en començar t'excursió.
  • 3 h 15 min Vilanova de Meià.
Vilanova de Meià des del Puig de Meià
COLL DE MEIÀ
DÒLMEN DE LA LLUELLA DE LLOP
SANTUARI DEL PUIG DE MEIÀ
on dormir
  • Casa de pagès-Restaurant Cirera: 973 41 50 81
on menjar
enllaços de interes

 

Envia correu a l´autor